Miss Depressie = Royal Signet

Donderdag, 24 oktober 1929. Zwarte donderdag. De kapitalistische zeepbel spat uit elkaar wanneer de beurs van Wall Street crasht.

De centrale bank draaide in de dolle jaren twintig zichzelf een rad voor de ogen door te veel geld in de economie te pompen. Het gevolg: producenten en consumenten die onbezorgd lenen. Om er duurzame goederen mee te kopen, zoals ... schrijfmachines.

Maar dan is het 'pay-back time'. De banken eisen hun geld terug en krijgen het niet. Ze worden zelf bestormd door paniekerige spaarders die hun spaargeld willen verzilveren.

De Westerse wereld glijdt af in een nooit geziene economische neergang. Tijdens die Grote Depressie keldert Amerika's economische activiteit met veertig procent. Een kwart van de actieve bevolking is werkloos. En de consument? Die pot zijn spaargeld op. De schrijfmachinefabrikanten zitten met de handen in het haar. En zoeken naar middelen om hun machines goedkoper te maken.

Gestripte Royal Signet

Royal brengt een goedkope machine op de markt (30 dollar) door alle functies weg te knippen die niet strikt noodzakelijk zijn.

Het resultaat is de Royal Signet uit 1932.
Een machine die alleen in hoofdletters schrijft.
Dat maakt de hamertjes maar half zo duur, en
er is geen hefmechanisme nodig om te schakelen
tussen hoofd- en kleine letters.

Nog meer besparingen? Het inktlint levert zijn rode strook in en de machine zijn linkse draaiknop. Het metalen 'koetswerk' is flinterdun met een verflaag als schuurpapier. Kortom: een kneusje van een schrijfmachine ... Ontdek hem>

Halfslachtige Remington 3b

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog,
doet Remington enkele jaren later een halfslachtige poging om metaal te besparen.

De Remington 3b heeft geen vier toetsenrijen, maar slechts drie-en-een-half. Hij schrapt ook de standaard-voorzieningen van het menu: tweekleurenlint, tabulator, backspace, margin release, n shift lock ... wg!
In tegenstelling met de Signet, behoudt hij zijn gewelfde looks gelukkig wl.

Toch wordt de Remington 3b een flop. Na een half jaar productie van een goede vijfduizend exemplaren, houdt Remington het in januari 1936 met de 3b voor gezien. Dat maakt deze machine zeldzaam en interessant voor verzamelaars. Ironisch hoe een machine die gemaakt werd om weinig te kosten, uiteindelijk meer waard is dan zijn succesrijke soortgenoten. Ontdek hem>

 


Al het materiaal van deze site is beschermd door auteursrecht en mag
niet worden gebruikt zonder mijn uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 

  Home
  |- Miss Schrijfmachine

  Miss Depressie
  Miss Schizofrenie
  Miss Langleven
  Miss Succes
  Miss Punt
  Miss Dierlijk
  Miss Snelheid
  Miss Moed
  Miss Stoer
  Miss Uitvinding
  Miss Europa
  Miss Industrie
  Miss Draagbaar
  Miss Belgi
  Miss Dierbaar
  Miss Horror
  Miss Nouveau
  Miss Deco
 

 

 

 

  Schrijfmachine.be
    is een idee van:

Schrijfmachine.be is een initiatief van Schrijf.be copywriting.